x

Wilfred Taylor Reserve

Wilfred Taylor Reserve Nature Playspace is the largest regional playspace in Adelaide’s South. It is the first project to be delivered in response to the Wilfred Taylor Reserve Master Plan (2019) and attracted over 50,000 visitors in its opening month.

The project completed in 2020, is built on research that being outdoors and engaging with nature has huge benefits on the cognitive, emotional and physical development of children, this playspace creates a community destination and provides a place for people of all ages and abilities to explore, roam and enjoy the reserve’s natural environment. Highlights of this project are:

• Nature and farm themes featured as a tribute to the site’s importance for Kaurna people, and the site’s history as a working farm from the 1840s to 1960s.
• Integrated inclusive play opportunities including play equipment, sensory gardens, and education play items.
• Grassed open spaces for events and ball games
• Public amenities to allow families to stay and explore throughout the day

The $2.2M project was jointly funded with the State Government contributing $1.3 million towards its construction, and council committing $900,000 for supporting infrastructure such as carparking, access roads, irrigated open space and lighting.

The project was a true collaboration, with the contractor being engaged to deliver the project at the tail end of the design and consultancy phase.
Wilfred Taylor Reserve Nature Playspace has demonstrated best practice in project management and construction of a large multi-faceted project, which ensured the project was delivered on time and within budget, despite complexities during the staged construction process.

The attention to detail, storytelling and layering of history, the approach to delivery, represents excellence in construction of a large regional playspace in its entirety.
The playspace includes custom play equipment and a junior nature play, with sand and water play mound, public amenities, network of pathways and a large open-space turf area. The mixture of materials allowed for greater innovation of custom elements and provided Wilfred Taylor Reserve with play elements not yet seen in Adelaide.